GUMM • Agile marketing agency
Agile marketing agency

When content is king

Met onze blog probeert GUMM je op de hoogte te houden van alle nieuwtjes, trends en evoluties binnen de wereld van marketing

Craft by Invision - je nieuwe beste designvriend

 

Sinds geruime tijd maken we bij GUMM gebruik van Invision: een krachtige tool die ons in staat stelt om ‘better. faster. together’ te designen. Het helpt ons om samen met de klant een gestroomlijnde workflow te creëren waarbij er ruimte is voor dialoog, feedback en samenwerking. De grote kracht van Invision is de integratie met allerlei andere tools en programma's. Als fervent Sketch-gebruiker juichen we de integratie met dit programma alleen maar toe. Het laatste jaar heeft Invision  enorme vooruitgang geboekt en met de lancering van Invision Craft heeft het programma er enkele zeer krachtige plug-ins bij. Nu we al iets meer dan een half jaar werken met Invision willen we onze kennis delen & de 3 populairste features bij het GUMM-designteam even uit te lichten. 


Syncen alsof het voor mezelf zou zijn

Waar we het meest van gebruik maken is de Sync-optie. Daarmee kan je snel en (indien nodig) selectief designs op de juiste locatie op Invision plaatsen. Sync is de ‘Craft-versie’ van het traditionele Invision-Sync. Het voordeel bij de Craft-versie is dat ze geen extra data genereert op je lokale schijf. Met Invision-Sync kon je als gebruiker via een extra map op je desktop je workfiles constant syncen, maar dat was ook het grootste probleem: omdat Sketch constant syncte (als je niet telkens de sync handmatig uitschakelde) en bestanden in de map aan het overschrijven was, vertraagde Sketch en werd de energie uit je toestel gezogen.

Sync van craft werkt anders. Je slaat het bestand niet meer lokaal op, maar behoud je bronbestand en synct gewoon rechtstreeks op de site. Je kan ook kiezen wanneer je dit doet en welke artboards je precies wil updaten. Je hebt het met andere woorden allemaal handmatig onder controle. Het is ook een groot voordeel om real-life bij klanten bepaalde zaken aan te passen en direct te syncen. Zo ziet de klant onmiddellijk het resultaat en er kan veel korter op de bal gespeeld worden. En het bespaart uiteraard tijd.

Lorem ipsum is zo jaren '90

Een andere leuke en nuttige feature is ‘Data’. Heel vaak heb je als designer het probleem dat de klant nog geen content of imagery aangeleverd heeft. Maar het is belangrijk dat je resultaat er nog steeds goed uitziet en dat je natuurlijk geen uren verloren hebt met het opzoeken van foto’s, namen, teksten en lorem ipsum-tekst om je design toch aantrekkelijk te kunnen voorstellen. Data helpt je hier mee door op een gebruiksvriendelijke manier content aan te bieden (names, articles, cities, headlines, …) die je in staat stellen om na een selectie van één of meerdere (!) tekstkaders custom copy in te vullen. Zo vermijd je storende herhalingen en wordt je design op slag een pak aantrekkelijker en ‘echter’.

Je kunt ook kiezen om heel snel custom foto’s in te voegen, deze kunnen bijvoorbeeld vanuit Unsplash komen (tot op heden voor mij de beste free-for-commercial-use databank), maar evengoed uit je eigen selectie. Het ziet er goed en gevarieerd uit en het marcheert, top!

When design comes to life

Als laatste buigen we ons over ‘Prototype’. Wanneer je een design maakt is het net extra krachtig om je design werkelijk tot leven te laten komen. Dit kan nu ook binnen Sketch. Invision had een tool op de site waarmee je aan de hand van hotspots en ankers een design kon laten ‘werken’, maar het is natuurlijk een stuk makkelijker om alles binnen hetzelfde programma te laten verlopen. Door via het bliksemschicht-icoon de prototypetool te activeren, kan je naar hartelust knoppen, afbeeldingen en layers met elkaar verbinden.

En dat kan heel vlot: je kan op een layer gaan staan en met een pagina verbinden via 'c'. Je kan ook kiezen om een bepaalde interactie als overlay te laten verlopen waardoor je pop-ups kan creëren. Nadeel is dat, wanneer je een vrij grote workflow wilt illustreren, het snel onoverzichtelijk wordt. Ook moet je met elke actie (als je bijvoorbeeld een dropdown wilt illustreren) een nieuw scherm maken, waardoor je een grote hoeveelheid aan schermen krijgt en soms het overzicht kan verliezen. De tool is krachtig maar heeft hier en daar nog wat refinement nodig. 

Conclusie

Deze 3 features zorgen voor heel wat meerwaarde bij elk project, het zorgt dat we veel verder kunnen gaan dan gewoon designen, onze workflow wordt sneller en onze resultaten creatiever en kwalitatiever. You go, Invision!

__________

Samenwerken met ons design team?

 
Wim Sagaert